Jak prawidłowo przygotować surowiec do suszenia?

suszarka do owoców i warzyw

Jest wiele sposobów, aby wydobyć naturalny smak i zapach produktów żywieniowych oraz cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Do suszenia możemy użyć różnych urządzeń takich, jak dehydrator, czy suszarki do owoców i warzyw. Dzięki tym urządzeniom jesteśmy w stanie przygotować zdrowe i pyszne przekąski pozbawione konserwantów, barwników i innych sztucznych ekstraktów.

Jak przygotować żywność bezpośrednio przed włożeniem do suszarki?

Zanim przystąpisz do suszenia, przestrzegaj kilku prostych wskazówek:
• staraj się zachować jednakową grubość plastrów,
• gdy zdecydujesz się kroić produkty w kostkę, pamiętaj, aby nie był zbyt drobna, gdyż podczas procesu suszenia jeszcze zmniejszy się ich rozmiar,
• jeśli kroisz produkty w plastry, staraj się nie kroić ich grubiej niż 0,5 cm, wyjątek stanowią owoce takiej jak: czereśnie, porzeczki, winogrona, śliwki, morele, nektarynki, które warto przekroić na połówki lub ćwiartki,
• gdy rozpoczniesz suszenie mięsa, najpierw przygotuj plastry grubości 0,5 cm, po uprzednim pozbyciu się tłuszczu – należy pamiętać, że im chudsze mięso, tym lepiej się nadaje do domowego suszenia (aby było bardziej kruche, możesz kroić je w poprzek włókien),
• produkty możesz suszyć wraz ze skórką, oczywiście wyjątek stanowią owoce i warzywa, których skórki nie jemy takie jak: kiwi, orzech kokosowy, bataty, marchewki, banany, czy ananas.

Czy suszenie owocowców i warzyw jest trudne?

Nie ma nic trudnego w domowym suszeniu owoców i warzyw. Jeśli mamy tylko dobre urządzenie, nawet wstępna obróbka produktów nie jest obowiązkowa. Należy pamiętać, że krótki czas suszenia oraz kontrolowane warunki pracy, w jakich pracuje urządzenie, pozwala na wysuszenie produktów w optymalnych warunkach. Przygotuj produkty, jakie chcesz wysuszyć, zaaplikuj je do urządzenia, poczekaj i ciesz się ich pysznym, i zdrowym smakiem na długo.

Jakie owoce i warzywa można suszyć?

Wszystko zależy od naszej inwencji. Właściwie obróbce możemy poddawać większość warzyw i owoców, a także grzyby, mięso, ryby, czy orzechy. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy tworzyć przekąski, chipsy i krakersy, które doskonale sprawdzą się jako przekąski, czy drugie śniadanie. Dodatkowo sami wybieramy produkty, więc nie musimy polegać na tych sklepowych, często dosładzanych i zawierających dużo niepotrzebnych i konserwujących składników. W większości przypadków możemy być zaskoczeni różnicą w smaku wyrobów z domowej suszarni, niż tych, jakie znamy ze sklepowych półek. Oczywiście przewaga będzie po stronie domowych przetworów, które są nie tylko bardzo zdrowe, ale niezwykle smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *