Jak prawidłowo przygotować surowiec do suszenia?

suszarka do owoców i warzyw

Jest wiele sposobów, aby wydobyć naturalny smak i zapach produktów żywieniowych oraz cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Do suszenia możemy użyć różnych urządzeń takich, jak dehydrator, czy suszarki do owoców i warzyw. Dzięki tym urządzeniom jesteśmy w stanie przygotować zdrowe i pyszne przekąski pozbawione konserwantów, barwników i innych sztucznych ekstraktów.

Jak przygotować żywność bezpośrednio przed włożeniem do suszarki?

Zanim przystąpisz do suszenia, przestrzegaj kilku prostych wskazówek:
• staraj się zachować jednakową grubość plastrów,
• gdy zdecydujesz się kroić produkty w kostkę, pamiętaj, aby nie był zbyt drobna, gdyż podczas procesu suszenia jeszcze zmniejszy się ich rozmiar,
• jeśli kroisz produkty w plastry, staraj się nie kroić ich grubiej niż 0,5 cm, wyjątek stanowią owoce takiej jak: czereśnie, porzeczki, winogrona, śliwki, morele, nektarynki, które warto przekroić na połówki lub ćwiartki,
• gdy rozpoczniesz suszenie mięsa, najpierw przygotuj plastry grubości 0,5 cm, po uprzednim pozbyciu się tłuszczu – należy pamiętać, że im chudsze mięso, tym lepiej się nadaje do domowego suszenia (aby było bardziej kruche, możesz kroić je w poprzek włókien),
• produkty możesz suszyć wraz ze skórką, oczywiście wyjątek stanowią owoce i warzywa, których skórki nie jemy takie jak: kiwi, orzech kokosowy, bataty, marchewki, banany, czy ananas.

Czy suszenie owocowców i warzyw jest trudne?

Nie ma nic trudnego w domowym suszeniu owoców i warzyw. Jeśli mamy tylko dobre urządzenie, nawet wstępna obróbka produktów nie jest obowiązkowa. Należy pamiętać, że krótki czas suszenia oraz kontrolowane warunki pracy, w jakich pracuje urządzenie, pozwala na wysuszenie produktów w optymalnych warunkach. Przygotuj produkty, jakie chcesz wysuszyć, zaaplikuj je do urządzenia, poczekaj i ciesz się ich pysznym, i zdrowym smakiem na długo.

Jakie owoce i warzywa można suszyć?

Wszystko zależy od naszej inwencji. Właściwie obróbce możemy poddawać większość warzyw i owoców, a także grzyby, mięso, ryby, czy orzechy. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy tworzyć przekąski, chipsy i krakersy, które doskonale sprawdzą się jako przekąski, czy drugie śniadanie. Dodatkowo sami wybieramy produkty, więc nie musimy polegać na tych sklepowych, często dosładzanych i zawierających dużo niepotrzebnych i konserwujących składników. W większości przypadków możemy być zaskoczeni różnicą w smaku wyrobów z domowej suszarni, niż tych, jakie znamy ze sklepowych półek. Oczywiście przewaga będzie po stronie domowych przetworów, które są nie tylko bardzo zdrowe, ale niezwykle smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.