Dobór kawy nie może być przypadkowy. Choć wielu miłośników codziennego picia kawy nie przywiązuje wiele uwagi do rodzaju ziaren i sposobu parzenia napoju, to warto poznać nowe odmiany i propozycje sklepu z kawami pochodzącymi z najróżniejszych zakątków świata. Dla jednych kawa mielona to produkt w pełni satysfakcjonujący, dla innych liczą się tylko wersje w ziarnach. Trzeba przyznać, że kawa w całych ziarnach, które chwilę przed przygotowaniem dopiero zostały zmielone, wprowadza picie naparu na zupełnie inny poziom doznań. Odkrywa całą paletę nowych aromatów i nut smakowych. Będąc przy temacie kaw ziarnistych, warto zwrócić uwagę na to, czym różni się kawa ziarnista fuerte od mniej znanej kawy fino?
Kawa ziarnista fuerte – co należy o niej wiedzieć?
Spójrzmy na to, co oferuje kawa ziarnista fuerte oczami zupełnego kawowego laika. Warto sobie już na początku wyjaśnić, że słowo „fuerte” oznacza nie nic innego, jak „mocny”. Wiemy zatem, czego możemy spodziewać się po produkcie, jakim jest kawa ziarnista fuerte. To, co wysuwa się na prowadzenie, jeśli chodzi o jej walory, to z pewnością bardzo mocny stopień palenia oraz równie mocno wyczuwalny posmak czekolady. Nie da się ukryć, że tak zwana „cielistość”, a więc konsystencja kawy fuerte jest gęsta. Co ciekawe, na kawę ziarnistą fuerte składają się po równo dwa rodzaje kaw – arabiki i robusty. Ta mieszanka potrafi przyprawić o zawrót głowy i zmienić każdy poranek w energetyczną bombę, która będzie uwalniała swą moc przez cały dzień.
Kawa ziarnista fino – przeciwieństwo fuerte
O ile o kawie fuerte można było mówić, że jest ognista, tak kawa ziarnista fino przedstawia się znacznie spokojniej. Lekko owocowa, delikatnie słodka, średnio wypalona i niemalże pozbawiona pikanterii. Można rzec – elegancka, pasująca do dobrego, popołudniowego deseru. Składa się w stu procentach z ziaren arabiki. Każdy, kto choć raz spróbuje kawy fino, nie będzie chciał zamienić jej na inną. Sprawdzi się między innymi w ekspresach kolbowych, przelewowych i kawiarkach. Nadaje się jako kawa do codziennego spożywania w domu, jak i w pracy. Zawartość kofeiny w kawie fino jest znacznie niższa niż w fuerte. Wynika to chociażby z faktu, że jest to 100% arabika, a w fuerte rozkład ziaren to 50% arabiki na 50% robusty. Dla tych, którzy chcą pić je obie, polecamy rano wybrać tę mocniejszą, a do podwieczorku kremową kawę ziarnistą fino. Kawa ziarnista fino stanowi dobrą bazą do przyrządzania wszelkich kaw mrożonych.
Dodaj komentarz