Całe szczęście, że jesień jest bogata w produkty sezonowe. To kolorowe warzywa korzeniowe, strączkowe i soczyste, pełne witamin owoce. Oczywiście warto korzystać z nich o tej porze roku bowiem są źródłem minerałów, które sprawią, że nasz organizm będzie bardziej odporny na infekcje pojawiające się w chłodne i deszczowe dni.
Catering fit na jesień
Ponieważ jesienią odczuwamy już pierwsze, niższe temperatur powietrza, bardzo przydają się posiłki ciepłe, wręcz rozgrzewające. Do dań dodawajmy dodatkowo zioła i esencjonalne przyprawy. Jesienią warto zaopatrzyć nasza kuchnię przede wszystkim w kalarepę i rzepę chociaż ziemniaki, marchew i buraki również powinny zagościć w codziennym menu. Doskonale sprawdzi się fasola i groch, szczególnie podawane jako składnik gęstych, sycących zup. Nie zapominajmy też o ziarnach: płatki owsiane i pełnoziarnisty chleb powinny być podstawą naszej jesiennej diety.
Dzisiaj mamy o wiele więcej łatwiejszy dostęp do zbilansowanej diety niż dotychczas, ponieważ z pomocą przychodzi nam dieta z dowozem. Warszawa, Kraków podobnie jak inne miasta jest przykładem lokalizacji, w której możemy zamówić dietę do naszych drzwi.
Co jeść jesienią?
Najlepsza dieta na jesień to również ta, w której nie brakuje orzechów, migdałów czy pestek dyni. Idealna będzie też oliwa z oliwek i spora ilość ryb – te są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Raz dziennie warto wypić sok z czarnych porzeczek, malin czy szklankę wody z połówką wyciśniętej cytryny i łyżeczką miodu.
Pamiętajmy, że jesienią króluje dynia, cukinia, patisony, kabaczki, bakłażan, pomidory i papryka – te są źródłem witaminy A, C i przede wszystkim B. Nie zapominajmy też o kalafiorach, brukselkach i kapuście bowiem w nich również otrzymamy dużą zawartość tych witamin.
W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć również owoców takich jak jabłka, śliwki i gruszki. Korzystajmy z nich nie tylko jesienią, ale zróbmy przetwory na kolejny rok.
Dodaj komentarz