Odpowiednia dieta dla kobiet w ciąży

dieta w ciąży

Wraz z zajściem w ciążę kobieta nie może już myśleć tylko o sobie, ale przede wszystkim o dziecku, które nosi pod sercem. To, jak będzie wyglądać jej dieta wpłynie na rozwój płodu. Co więcej, odpowiednia dieta dla kobiet w ciąży pozwoli im złagodzić ciężkie dolegliwości związane z tym wyjątkowym stanem.

Przede wszystkim dieta ciężarnych powinna być bogata w kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka – przede wszystkim w trzech pierwszych miesiącach ciąży; poza tym zalecane są produkty zbożowe. Te będą dostarczać dobroczynną witaminę B, ale też błonnik, który będzie niwelował częste zaparcia.

W czasie ciąży w diecie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć owoców, bo to bogate źródło witaminy C i folianów – wpływających na dobry rozwój dziecka, przede wszystkim jego układu nerwowego.

[AdSense-B]

O tym, że warto jeść ryby (oprócz tuńczyka i pangi) dowiedzieć się można też od każdego dietetyka. Ci z Akademii zalecają również chude mięso bowiem posiada ono dużo potrzebnego białka. Wegetarianki mogą z powodzeniem zastąpić je warzywami strączkowymi i jajkami.

Dla układu kostnego dziecka dobre są również przetwory mleczne – należy jednak pamiętać, że niewskazane są dla kobiety ciężarnej sery pleśniowe. Każdy dietetyk w Warszawie przyzna też, że w jadłospisie kobiety w ciąży powinny znaleźć się oleje roślinne zamiast tych pochodzenia zwierzęcego.

Należy wiedzieć, że każda ciężarna powinna w ciągu jednego dnia wypijać minimum osiem szklanek wody. Zdrowy przyrost wagi to mniej więcej 10-13 kilogramów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *