Dieta na zimę powinna być przede wszystkim rozgrzewająca, co więcej, ma wzmacniać naszą odporność. Biorąc więc te aspekty pod uwagę nie ma się również co dziwić, że w trakcie zimy najczęściej przybieramy na wadze około 2 kilogramy bowiem organizm broniąc się przed chłodem wspiera się dodatkową warstwą ochronną.
Pamiętajmy jednak, że zima nie może być wymówką i dużo gorzej jest jeśli te 2 wspomniane kilogramy zamieniają się w kilkanaście. Tym samym nawet zimą musimy uważać na to co jemy i chociaż oczywistym jest, że o tej porze roku jemy potrawy bardziej ciężkostrawne i tłuste nie możemy pozwalać sobie na brak jakichkolwiek ograniczeń.
Dieta na zimę ma być przede wszystkim zbilansowana i chociaż o tej porze roku mamy faktycznie mniejszy dostęp do bogactwa witamin w postaci owoców i warzyw nie oznacza to, iż możemy z nich całkowicie rezygnować. Zimą warto spożywać przygotowane jesienią przetwory. Co więcej, dobrym rozwiązaniem będą mrożonki (są dużo bardziej wartościowe aniżeli nowalijki czy warzywa hodowane zimą, z dużą zawartością związków chemicznych).
[AdSense-B]
Każdy dietetyk warszawa, na przykład ten z Poradni doskonale wie, że najważniejsze jest śniadanie i to właśnie ono jest również zimą podstawą codziennego jadłospisu. Zimą ma nas wzmacniać i ogrzewać, ale też dodawać energii. Dobrym rozwiązaniem są płatki owsiane, owoce, miód, jajka.
Dodaj komentarz